Het gebruik van paarden in de hulpverlening is een opkomende trend. Steeds meer onderzoeken wijzen op de positieve effecten van de inzet van paarden bij het werken aan doelen. Het werken met paarden leert kinderen onder andere beter te communiceren en grenzen aan te geven. Ook geeft het een enorme boost aan het zelfvertrouwen, hoe bijzonder is het, als dat grote dier doet wat jij vraagt? Ik heb een betrouwbaar en getraind paard tot mijn beschikking dat uiterst geschikt is voor deze manier van hulpverlening. Tijdens deze vorm van begeleiding zorg ik ervoor dat er een goede opbouw is waarbij ik rekening houd met het kind. Met het paard als co-therapeut kan worden gewerkt aan allerlei doelen. Meer hierover staat onder het kopje Het effect van een paard in de hulpverlening.

Het bovenste filmpje is van een jongetje van vier jaar.  Dit was zijn eerste keer bij Iris het paard. Vooraf heb ik hem voorbereid op het bezoek door te vertellen wat we gingen doen. Eenmaal bij Iris aangekomen heb ik het contact met het paard opgebouwd om een veilige omgeving te creëren. Het doel dat tijdens deze sessie centraal stond was kennismaking en werken aan het vertrouwen naar het paard toe. Hoe het verder ging kan je zien in het filmpje. 

In het filmpje hier links kan je zien hoe ik met een meisje van tien jaar naar Iris het paard ga. In het begin was ze heel bang voor paarden, we zijn daarom een aantal keer naar een kleine pony, “Lotje”, gegaan (in overleg is het mogelijk om te werken met een kleine pony). De eerste keren heeft ze er alleen heel kort even opgezeten waarbij ik haar vast hield. We hebben gewerkt aan het aangeven van grenzen naar een paard en het vertrouwen opgebouwd door verschillende oefeningen te doen. In het onderstaande filmpje zie je de tweede sessie met Iris het paard. Deze keer heeft ze dingen gedaan die ze voorheen absoluut niet durfde, ze heeft duidelijk haar grenzen verlegd. Dit heeft een bijdrage geleverd aan een van de doelen waaraan werd gewerkt, het vergroten van haar zelfvertrouwen.

 

Iris

Iris is een lieve Friese merrie van 9 jaar. Ze is rustig, gehoorzaam en kan allerlei trucjes. Iris luistert naar je stem tijdens het rijden, zelf zonder handen kan je haar sturen. Ze houdt van aandacht en gaat graag mee op pad. Voor sommige kinderen kan het spannend zijn om op een groot paard te rijden. Daarom is het mogelijk om samen met mij op iris te rijden, ik geef het kind het vertrouwen dat hij/zij het kan.
Samen met het kind (en de ouders) wordt gekeken naar welk paard en welke activiteiten het meest geschikt zijn. Dit kan uiteenlopen van poetsen, wandelen met het paard of zelfs paardrijden! 

 

 


 


 

Het effect van een paard in de hulpverlening

Uit onderzoek is gebleken dat contact met een paard een positief effect heeft op het gebied van lichaamstaal, samenwerking, empathie, sociale vaardigheden, (non-verbale) communicatie en op het zelfvertrouwen. Het paard kan als co-therapeut verschillende rollen aannemen, bijvoorbeeld de rol van motivator, sportpartner, communicatiepartner, spelpartner of rolmodel.
Paarden zijn zeer geschikt om in te zetten tijdens het doelgericht werken om verschillende redenen. Paarden communiceren heel puur. Zij worden in hun communicatie niet gehinderd door menselijke emoties of angsten. Hierdoor krijgen cliënten een heel eerlijke en open reactie op hun gedrag. Het wordt voor een mens makkelijker zich te uiten. Daarnaast houd het paard een spiegel voor en heeft contact met een paard een kalmerend effect[1][2].

 


[1] Huizen, van I. Lambers Jukema, N
(2009). Kansen voor opschaling van de inzet van paarden in de Friese
hulpverlening. Friesland
[2] Hofman, L (2013). Therapie met hulp van
paarden: een experience based praktijk?. Groningen